#9: Huib de Mulder

Transcriptie: Huib de Mulder

Welkom bij de podcast Leaders in Wonen. Ik ben Amy en ik ga in gesprek met de leiders in de woningmarkt. Waarom? Omdat wonen iedereen raakt. Veel thema’s in de woningmarkt vragen om een oplossing, daarom ga ik op zoek naar de antwoorden van de leiders. Bovendien wil ik deze mensen leren kennen. Wie zijn het eigenlijk en wat drijft ze? Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners NHGCalcasa en Hyarchis.

Amy: Vandaag ga ik in gesprek met Huib de Mulder, Directeur Wonen bij Rabobank. Voordat ik met mijn gast in gesprek ga introduceer ik hem graag. Huib is opgegroeid in Nijmegen en volgde de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Twente. Hij startte zijn carrière als management trainee bij Rabobank en werkte daarna in de kredietverstrekking aan food en agri bedrijven. Na 3 jaar maakte hij de overstap naar Capital Structuring en in 2017 ging hij werken binnen Portfolio Management Particuliere Klanten Rabobank. Sinds 2019 is Huib Directeur Wonen bij Rabobank. Als Directeur Wonen is hij verantwoordelijk voor het hypotheekbedrijf met 1 miljoen hypotheekklanten en 165 miljard aan hypotheken. Huib is 39 jaar en woont met zijn vrouw en drie kinderen in Utrecht. In zijn vrije tijd houdt hij van hardlopen en muziekfestivals en in het weekend is hij vaak te vinden langs de sportvelden bij zijn kinderen. Welkom, leuk dat je vandaag met Leaders in Wonen in gesprek wil gaan, Huib!

Huib: Dankjewel, Amy! Leuk hier te zijn.

Amy: Zoals ik in mijn introductie al aangaf ben je je carrière begonnen als trainee bij Rabobank. Bijna 13 jaar later is dit nog steeds je enige werkgever. Tegenwoordig zie je toch vaker dat jouw generatie eerder switcht van werkgevers en ik ben heel erg benieuwd, waarom past Rabobank als werkgever zo goed bij jou?

Huib: Ik voel mij echt heel erg verbonden, ook met de missie van de bank. Dus voor mij is ‘Growing a better world together‘, het goede doen voor anderen, een reden waarom ik bij Rabo werk en dat het om meer gaat dan alleen geld. Eerst wilde ik eigenlijk arts worden en voor mij is ook een bankier iemand die klanten helpt wanneer ze financiële vragen hebben en meehelpt aan de financiële gezondheid van klanten. Bij Rabo pakken we dat ook nog eens een keer breder met andere maatschappelijke transities zoals voedsel, maar ook woningen en andere thema’s. Dus dat blijft mij heel erg motiveren. En daarnaast ook meer inhoudelijk, ik heb altijd de kansen gekregen binnen Rabo om mezelf te ontwikkelen, om nieuwe dingen te doen. Tot nu toe vind ik het gewoon hartstikke interessant en het is gewoon een hele fijne werkgever om voor te werken.

Amy: Je zei “Ik had ook arts willen worden.” Wanneer wist je of wanneer heb je besloten om dat toch niet te doen?

Huib: Eigenlijk heb ik dat niet besloten, dat heeft het systeem voor mij besloten omdat ik ben uitgeloot op mijn 18de en daarna ben ik naar Enschede gegaan om te studeren. Ik ben daar toen technische bedrijfskunde gaan doen, wat voor mij ook een beetje de mix was tussen mens en een stuk techniek. Daarna ben ik wat meer de Financial Engineering kant, het bankwezen ingerold.

Amy: Wist je eigenlijk al tijdens je studie dat het uiteindelijk dan de richting van het bankwezen zou worden?

Huib: Ook dat is eigenlijk wat later gekomen toen ik een richting moest kiezen in mijn studie en toen dacht ik “Financieel en ook vanuit het bankieren en een aantal familieleden van mij werken daar, dat vind ik interessant. Ik ga daarvoor.” Dus het was ook een brede opleiding en er was veel te doen. Zo heb ik die keuze gemaakt.

Amy: Je zei al “Ik heb veel kansen gekregen binnen Rabobank, ik heb verschillende functies bekleed.” Hoe maak je zelf de keuze welke richting je wil opgaan, wat is daarin voor jou belangrijk?

Huib: Voor mij is het vooral het gevoel. Als trainee was het natuurlijk een vrij brede keuze, om de bank in de breedte te leren kennen. Daarna heb ik zowel voor mezelf alsook voor de bank altijd gekeken van “Waar is de bank goed in en wat vind ik zelf interessant?” Op basis daarvan heb ik mijn keuzes willen maken. Dus ik ben ook begonnen bij food en agri, wat natuurlijk heel dicht bij de roots van de bank ligt. Daarna ben ik vooral ook via-via mensen die ik kende en door de gesprekken die ik had ook wel van de ene in de andere baan gerold. Rabo is een redelijke informele organisatie en als je elkaar dan kent en je doet het goed en je toont je interesse, dan is er ook veel mogelijk.

Amy: Als je kijkt naar je huidige rol, wat vind je nu het mooiste aan het werk dat je doet?

Huib: Het leukste aan het werk dat ik nu doe en het mooiste, het is een hele interessante tijd voor veel bedrijven en zeker voor veel traditionele bedrijven omdat we echt wel in een periode zitten waarin de veranderingen heel snel gaan. Dus je hebt digitalisering, je hebt een aantal grote maatschappelijke problemen, je hebt een lage renteomgeving, je hebt druk van wet- en regelgeving, fintechs, het speelt allemaal tegelijkertijd en ook als Rabo zitten we in een grote verandering. Om daar met mijn team leiding te geven en te kijken hoe we die verandering op een goede manier voor de bank maar ook zeker voor de klant vorm kunnen geven om zo ook een nieuwe bank neer te zetten naar de toekomst die ook toekomstvast is, dat vind ik wel heel mooi om daaraan te mogen werken.

Amy: Je zegt “Er zijn heel veel veranderingen”, wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste uitdagingen in jouw huidige rol?

Huib: Zoals ik er zelf naar kijk heb je eigenlijk een aantal maatschappelijke veranderingen die heel belangrijk zijn, denk ik. Als je naar Nederland kijkt dan zie je dat de financiële zekerheid naar de toekomst afneemt. Dus op lange termijn ook door het pensioenstelsel, wat kwetsbaarder is, afnemende investeringen in de zorg maar ook op meer korte termijn, de impact van Covid op klanten en op specifieke onderdelen van de maatschappij en de economie. We kunnen kijken naar de toegang tot de woningmarkt, weinig klanten hebben die toegang en zoeken een huis en zoeken betaalbare woningen. Dat is eigenlijk een hele belangrijke. En ook de impact van de klimaatverandering en ook in Nederland is dat al zichtbaar met langere periodes van droogte maar ook regenval waar bijvoorbeeld funderingsproblematiek echt wel iets kan worden voor de komende periode waar ook wij steeds meer impact van gaan voelen. Dus dat geeft kansen maar ook wel bedreigingen vanuit het maatschappelijke stuk. En de andere uitdaging waar wij gewoon heel druk mee bezig zijn is het stuk digitalisering. Hoe ver zal de digitalisering gaan? Wij zelf vanuit Rabo geloven dat het een mix zal zijn tussen aan de ene kant digitaal gemak, de klant wil gewoon makkelijk op een digitale manier bijvoorbeeld data kunnen delen en richting een advies kunnen gaan. Maar wij geloven ook dat menselijk contact, elkaar even aankijken, ook de empathie en het feest van het kopen van een huis en daar met elkaar die beleving hebben, dat dat ook is wat klanten zoeken en dat we daar de ideale mix in zoeken. Maar om dat te kunnen doen zullen we moeten digitaliseren, zullen we in IT moeten vernieuwen en dat in combinatie met druk en wet- en regelgeving ook een bank in beweging, dat geeft wel een interessante mix.

Amy: Ik wil eerst even ingaan op het stuk digitalisering en ook de uitdagingen die daarin zitten. Je zei “Ik zie eigenlijk dat execution-only niet iets is wat ik in ieder geval zie.” Wat zie je dan wel op het gebied van digitalisering en welke mogelijkheden zijn er?

Huib: Ik blijf ook vanuit het klantbelangstuk hypotheken verkopen wel echt als een adviesproduct zien. Dus het is een complex product, het is een grote keuze, ook met de fiscaliteit en andere zaken die daarmee samenhangen waardoor ik denk dat je het altijd of het beste met advies kan aanbieden. Alleen, je zal wel dat advies steeds verder kunnen digitaliseren, klanten steeds meer de opties en keuzes in een soort gamification neer kunnen zetten maar op een gegeven moment digitaliseer je eigenlijk het advies in plaats van dat je dingen execution-only maakt. Ik denk dat we daar stap voor stap heen zullen bewegen, dat het wel een adviesproduct zal blijven maar dat wellicht de mensfactor in ieder geval een stuk minder zal worden dan dat het vandaag de dag is. Ik denk dat wanneer een klant op termijn vast zal lopen in dat online stuk dat je dan met de adviseurs schakelt, het comfort zoekt. Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat starters het makkelijkste digitaliseren maar die kopen voor de eerste keer een woning, dus die hebben juist behoefte om even met iemand te overleggen van “Doe ik nou het juiste wanneer ik me voor de eerste keer voor 4-5 ton in de schulden steek?”

Amy: Wat zien jullie nu verder in de markt als je kijkt naar gesprekken met adviseurs? Hoe zien zij de toekomst?

Huib: Ik denk dat het voor hen ook een trend is die ze ook zien. We zijn er de afgelopen jaren ook veel mee bezig geweest. Covid heeft daar wel bij geholpen, vroeger waren heel veel van de adviezen die we hadden fysiek op kantoor. Nu zie je dat heel veel gesprekken, rond 60%, echt via videochat gaan en dat het al veel meer online is. Dus je ziet daar al wel een stuk versnelling, ook middels Covid, maar dat ook klanten en ook de adviseurs wel eraan wennen dat er steeds meer digitaal kan. Maar het moet wel op een goede manier gebeuren, dus ik denk dat het daar steeds meer heen beweegt. Maar het is wel een proces waar zowel de klanten als de adviseurs en ook wij er stap voor stap aan moeten wennen, dat we het moeten realiseren.

Amy: En wat is dan de stip op de horizon of waar gaan jullie nu op korte termijn naartoe?

Huib: Voor ons dat we vanuit de oriëntatiefase, dus rondom het bieden van het huis, naar de adviesfase gaan, waarin je dan echt ook de risico’s van overlijden en andere zaken en echt een kredietstructuur opneemt, dat we eigenlijk stap voor stap in die fases verder gaan onderzoeken wat we daarvan online kunnen zetten waarbij oriëntatie het meest logische is, om volledig online aan te bieden en meer richting advies, dat het complexer wordt. Het andere dat we doen in de Rabo-app, bijvoorbeeld rondom het stuk hypotheken geven we heel veel informatie, we geven klanten ook de informatie dat ze kunnen aflossen en wat dat betekent en bijvoorbeeld verduurzamen. Dus zo zijn we steeds meer bezig om klanten in ieder geval in oriëntatie online te triggeren en te laten nadenken over de financiële keuzes die zij kunnen maken rondom hun woning.

Amy: Je zei natuurlijk al “De belangrijkste uitdagingen zijn ook de maatschappelijke thema’s waar we iets mee moeten als Rabobank.” Kun je daar iets meer over vertellen?

Huib: Misschien moet ik bij het eerste beginnen: toegang tot de woningmarkt. En in de andere podcasts, waarvan ik er een paar heb beluisterd, komt dat natuurlijk echt als een enorm thema voor Nederland terug. We hebben als Rabobank BPD (Bouwfonds Property Development), wat één van de grootste ontwikkelaars is van Nederland. Met hen maar ook met andere type structuren zijn we aan het kijken van “Hoe kunnen we nou versnellen in de bouw en ook in de financiering daarvan?”, wat zeker als bank onze primaire rol is. Maar ook bijvoorbeeld CPO’s en bouwcorporaties, wooncorporaties, andere type structuren op te zetten om bouw te versnellen of de kosten van wonen naar beneden te krijgen. Een voorbeeld daarvan is ook dat we met BPD een huurfonds hebben opgezet voor betaalbare huurwoningen waarbij we als corporatie een minder hoog winstoogmerk hebben, dus we kunnen daar ook tegen in ieder geval geen woekerhuurprijzen die verhuur neerzetten en het op die manier ook betaalbaar houden voor klanten zodat ze ook ruimte hebben om te sparen, om eventueel later wel hun woning te kunnen kopen.

Amy: Dus jullie helpen daarmee echt klanten al in een eerder stadium voordat ze eigenlijk een huis gaan kopen?

Huib: Ja. En dat is ook de ambitie die we hebben om steeds meer over woonvragen te kijken van “Kunnen we bijvoorbeeld met onze lokale bankdirecteuren die ook in die lokale gemeenschappen zitten, met gemeentes, met de verschillende stakeholders kijken?” Er zijn natuurlijk een aantal hele grote bouwprojecten nodig om ook het woningprobleem in Nederland op te lossen. Maar ook op kleine schaal, het verbouwen van kantoren, boerderijen die wellicht gesplitst kunnen worden waar groepen in kunnen wonen, zorgcombinaties, dat zijn allemaal dingen waarnaar we aan het kijken zijn om zo eigenlijk op alle fronten – wat ik denk dat moet gebeuren – die bouwversnelling mogelijk te maken.

Amy: Je zegt ook zorg, hoe noemde je dat?

Huib: Waarnaar gekeken wordt zijn groepen die samenwonen waar je bijvoorbeeld ook zorg kan organiseren voor senioren. Dus je zou bijvoorbeeld een boerderij kunnen verbouwen waar je op een hele mooie manier voor meerdere senioren een plek maakt met een gemeenschappelijke ruimte waar je een stukje zorg faciliteert. Dus dat zijn interessante structuren om naar te kijken, maar dat zijn dus ook geen één op één hypotheken die je dan aan de klanten verstrekt, maar meer een soort type groepsfinanciering of je haalt de gemeenschappelijke ruimte over, dat zijn dingen waar we naar kijken. Hoe kunnen we dat nou op een goede manier financieren? Kunnen we dat doen? Daar zou je een corporatieve vorm van kunnen maken, namelijk een wooncorporatie waarin het eigendom dan is van de corporatie waarvan de bewoners lid zijn.

Amy: Zijn er andere thema’s of maatschappelijke thema’s waarvan je zegt “Daar spelen we ook op in”, of “Dat is ook wel echt belangrijk om te noemen”?

Huib: Langer zelfstandig wonen is ook een belangrijke. Dus ook in de bewustwording, de mensen die nu in een huis wonen, kan je daar 80 of 90 worden? Wat voor keuzes maak je daar dan op? We hebben bijvoorbeeld een 50+ woontest op onze website staan die ook via de app toegankelijk is waarop mensen ook kunnen checken “Wat zijn nou de woonverwachtingen en de leef verwachtingen naar voren toe? Is het voor mij dan verstandig om juist in dit huis te blijven en daar misschien ook in te investeren met maatregelen?” Of wil je dan gaan verhuizen? En op die manier in ieder geval in het bewustzijn te kijken van “Wat willen mensen?”, om ze daarin te adviseren in de woonkeuzes die daarin te maken zijn. Want ook daarbij, als er doorstroming zal zijn, dan zal dat ook weer ruimte geven voor anderen. Dat zijn in ieder geval goede afwegingen om op te spiegelen.

Amy: Hoe makkelijk of in hoeverre zijn consumenten ook echt bereid om daarover na te denken of hoe merken jullie dat?

Huib: Die test wordt wel vrij veel afgenomen, dus we zien daar wel in ieder geval een bewustwording. Maar als ik zelf kijk, mijn moeder woont ook nog op zichzelf en die vindt dat een fijne plek. Dus het heeft natuurlijk heel veel voorwaarde. Waar bouwen we, waar hebben deze mensen dan behoefte aan als ze willen verhuizen? Dat is ook wel de link die we dan weer met BPD maken, lukt het ons klantendata te verzamelen om ook naar de toekomst toe te kijken of we daarvoor iets kunnen organiseren waardoor we het nog aantrekkelijker maken en ook snappen wat die doelgroep wil. Je wil dan toch ook dichtbij je vrienden blijven wonen of mensen kunnen ontvangen, hoe past dat dan ook in die nieuwe plek? Dus dat zijn allemaal dingen die we daar ook mee ophalen en vanuit de informatie en spiegelen. We nemen daar nu de eerste stappen in.

Amy: Dus dit is ook echt een voorbeeld over het langer thuis wonen. Verduurzaming is natuurlijk ook een thema waarin je consumenten moet activeren.

Huib: Zeker.

Amy: Wat doen jullie daarin?

Huib: Verduurzaming is inderdaad een ander heel belangrijk thema waar we als bank druk mee bezig zijn, sowieso met de hele energietransitie maar ook de verduurzaming van de woningmarkt. Als je daarnaar kijkt is de bestaande woningmarkt verduurzamen één van de belangrijkste dingen die we te doen hebben, want nieuwbouw wordt al verduurzaamd gebouwd maar echt de beweging krijgen in de bestaande woning is een hele belangrijke. We hebben miljoenen hypotheekklanten, dus ongeveer 1 op de 4 woningbezitters is bij ons klant. Wij willen ook via de app maar ook via onze adviseurs, omdat we de klanten ook spreken over hun hypotheek, kijken hoe we mensen in ieder geval kunnen informeren maar daarna ook kunnen helpen in de klantreis van verduurzaming. Wat hebben we daarvoor gedaan? We hebben al onze adviseurs opgeleid met een basisopleiding rondom “Wat betekent nou het verduurzamen van een huis? Waar moet je aan denken? Wat zijn overwegingen?” En in advies is het heel belangrijk, dus moet je een klant 100% laten financieren terwijl hij een boerderij koopt in een G-label of niet? Want er zitten ook bepaalde potentiële risico’s in op termijn, dus ook vanuit die trant nemen we dat echt mee. Daarna willen we de klant echt gaan helpen met het verduurzamen zelf. We werken samen met HomeQgo, dat is een platform dat we hebben. Daar doen we dan ook echt het verduurzamingsadvies waarin we klanten op een digitale manier helpen en binnen 5 minuten kan je dan een huisscan doen waarbij je weet “Dit moet ik doen en dit levert het op” om vanuit daar ook, als je wil, door te kunnen klikken naar de partijen die de verduurzaming willen doen om het zo laagdrempelig mogelijk te maken en offertes op te vragen en te kijken hoe we de klant kunnen helpen ook daadwerkelijk de stap te nemen.

Amy: En dat is dan bij de aankoop van een huis?

Huib de Mulder, directeur Wonen bij Rabobank in gesprek met Amy Reijgersberg van Leaders in Wonen.


Huib: Ja, maar ook als je een huis hebt. Ik heb ook vrij recent de huisscan gedaan, dan kan je gewoon zonnepanelen bestellen en dat is allemaal heel makkelijk via de Rabo-app maar ook direct via de website op te vragen en te doen.

Amy: En heb je ze besteld?

Huib: Ja, ik heb ze besteld. Maar ook daarbij zie je – en dat blijft de complexiteit bij de verduurzaming – ik wil bijvoorbeeld zonnepanelen, ik heb hier twee of drie jaar geleden voor de kinderen dakpellen laten opzetten. Dan is de vraag “Kan de dakkenpel de zonnepanelen dragen?” Dat ga je met je bouwer overleggen en voordat je het weet ben je weer een paar weken verder voordat je het antwoord hebt. Dus het blijft een klantreis met heel veel hassle omdat het helaas anders is dan schoenen kopen bij bol.com. Het is echt iets waar je toch veel tijd en moeite in moet stoppen en ik denk dat we dat echt als sector en ook als overheid te doen hebben: Kunnen we het die klanten makkelijker maken, kunnen we het ze helder maken? Ook een eenduidig bericht over “Dit brengt het op.” Ik vind het iets moois hebben dat je ook je eigen energie opwekt en dat zal voor iedereen anders zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat we daar een eenduidig verhaal over hebben met vooral subsidies die helder zijn en dan met z’n allen die transitie ingaan, de komende jaren. 

Amy: Hoe is dat nu in de markt? Heb je het idee dat iedereen ook daar wel achterstaat of dat die gesprekken ook wel zo ver zijn dat je die transitie echt kan maken? Of denk je dat er nog wel veel stappen te nemen zijn?

Huib: Om het Parijs-akkoord te halen zullen we echt enorm moeten versnellen, maar aan de andere kant bespreken we het met klanten, ik merk wel dat er steeds meer awareness komt. We hebben energiebesparende voorzieningen die wij meten wanneer wij een hypotheek afsluiten en we zaten vorig jaar in januari rond de 5% en nu zitten we rond de 30% van de hypotheken die worden afgesloten, daar worden energiebesparende voorzieningen al bij meegenomen. Dus je ziet wel, als je het echt aandacht geeft en met onze adviseurs die we ook zelf kunnen beïnvloeden maar ook bij het intermediair, dan zie je het ook stijgen, dan zie je daar wel echt een groei in. Maar we zitten nog niet op het tempo om Parijs te halen, dus daar zullen we als sector maar ook met de overheid en de maatschappij gas op moeten geven.

Amy: Andere thema’s die je hier nog wil benoemen?

Huib: Een ander thema dat voor Rabobank belangrijk is, is ook wel de schuldenproblematiek. Dus hoe ga je om met de kwetsbaardere klanten, de klanten met minder vermogen en ook met die toegang tot de woningmarkt? Ook daarin proberen de financiële coach te zijn en de app geeft ook inzicht en overzicht op de inkomsten en uitgaven. Ook bij bijzonder beheer en we hebben een team, hulp bij geldzorgen bijvoorbeeld, waar klanten heen kunnen bellen wanneer ze in de financiële problemen dreigen te komen of zorgen hebben zodat we ze te woord kunnen staan. Dus op die manier proberen we als coöperatie ook rond om dat thema hulp te bieden en te kijken hoe we klanten kunnen helpen.

Amy: Is het ook zo dat jullie actief klanten daar meer over benaderen, in bepaalde sectoren die het nu misschien moeilijk hebben tijdens de corona-crisis?

Huib: Ja, je ziet dat vooral vanuit de bedrijvenkant gebeuren. Dus Rabo heeft natuurlijk ook een bedrijventak. Bij de particuliere kant zien we eigenlijk de impact van Covid nog relatief laag staan, wat natuurlijk heel positief is omdat ook het overheidsingrijpen tot nu toe redelijk werkt. Je hebt wel een aantal sectoren die we natuurlijk ook allemaal op het nieuws horen zoals horeca en andere zaken waar meer kwetsbaarheden zitten en dat gaat vooral vanuit de bedrijvenkant.

Amy: Sorteren jullie nu al echt voor op het moment dat straks die maatregelen wel minder worden?

Huib: We zijn fors aan het opschalen bij onze bijzonder beheer afdeling, dus we zijn wel echt aan het voorbereiden dat mocht die golf wel komen dat we dan ook klaar zitten om het te doen. Maar laten we met z’n allen hopen dat het heel erg meevalt en dat we toch als Nederland wel heel snel het herstel inzetten en dat de pijn meevalt en dat we op die manier de impact voor de klanten ook klein houden.

Amy: Verder ben ik nog wel benieuwd, nu in de tijd waarin veel huizen natuurlijk enorme overwaarde hebben, stel dat iemand nu in de schuldenproblematiek komt, hoe gaan jullie daar dan mee om als bank? Want je zou ook kunnen denken “Dan kan je makkelijk het huis verkopen om die overwaarde te hebben”, maar als je al zegt “De toegang tot de woningmarkt is enorm moeilijk”, hoe kan je dan weer terugkomen in een markt? Dus ik ben wel benieuwd hoe jullie daarnaar kijken.

Huib: Ja, dat is wel echt maatwerk. Als je in een heel groot huis woont en je hebt heel veel overwaarde, dan kan je wellicht kleiner gaan wonen, de schuld afbetalen en ook weer zorgen dat je ruimte hebt om te leven. Maar dan moet dat wel passen. Terwijl, voor sommige situaties – en dat is natuurlijk zo – huren is vaak ook duurder. De andere kant op, van huur naar koop, daar hebben we ook wel met acceptatiebeleid regelingen om klant specifiek te kijken als je drie jaar lang al je huur hebt kunnen betalen, dan kan je daar wellicht ook wel van kopen terwijl het volgens de andere normen nog wat officieel lastiger ligt volgens de Nibud-normen. En andersom, ik vind dat lastig, daar kan ik niet echt een eenduidig antwoord op geven. Maar dat is zeker wel een dilemma, hoe ga je daar nu op een goede manier mee om? Maar als klanten het niet meer kunnen betalen en ze steken zich verder in de schulden, dan blijf ik het lastig vinden, ook vooruitkijkend. Er zit gewoon heel veel onzekerheid in de markt, de rente is laag waardoor de huizenprijzen hoog zijn en ook door tekort aan huizen is de huizenprijs hoog. Het is gewoon een enorme kopersmarkt waardoor je ook nog een keer veel overbiedingen en forse prijsstijgingen ziet. Maar blijft dat zo doorgaan en in welke mate blijft dat doorgaan? Je zal vooral moeten kijken naar je eigen financiële positie waar je je ook prettig bij voelt en wat ook op langere termijn houdbaar is en daar goed in overleggen en daar je keuzes op maken.

Amy: Je zegt dat het heel moeilijk in te schatten is, hoe de toekomst eruit gaat zien. Maar als jij het nu zou mogen zeggen, hoe zie jij dan de toekomst van de hypotheekmarkt of de woningmarkt?

Huib: Uiteindelijk zullen prijzen wel blijven stijgen en in de mate waarin het nu gebeurt, ik hoop dat dat iets afvlakt, maar dat zal ook heel erg samenhangen met wat de rente gaat doen. Mijn persoonlijke verwachting is dat dat toch nog wel in ieder geval op een lager niveau zal blijven voor een langere tijd, omdat we ook veel hoge rente niet kunnen betalen. Maar ik denk dat dat nog een langere tijd laag blijft. Als je dan kijkt naar de woningmarkt, dan heeft het te maken met hoe snel het ons lukt om meer te gaan bouwen. Dat zal toch ook nog een paar jaren duren voordat er echt een versnelling in komt, de bevolking blijft groeien. Dus mijn verwachting is wel dat toch die prijzen op langere termijn zullen blijven stijgen. Maar er kan ook weer een crisis komen of er komt veel onrust, dan kan er ook wel weer een tijdelijke dip in komen. Dus daar moeten we rekening mee houden, denk ik. Als je dan kijkt naar de hypotheekmarkt, die is nu rond de 700 – 800 miljard, die zal verder door stijgen en ook met de bankbalans en Basel IV heb je ook wel extern investeerdersgeld nodig om de hypotheekmarkt te blijven funden. Dat spel daartussen, dat zullen we de komende jaren verder moeten zien.

Amy: Ik ben nog wel benieuwd, hoe ben je zelf opgegroeid?

Huib: Ik ben in Nijmegen opgegroeid met een heel zorgzaam gezin en ook wel altijd met het oog op de ander. Mijn vader was arts, dat was ook één van de redenen waarom ik arts wilde worden, en mijn moeder was lerares. Dus dat zijn ook wel beroepen waarin het ging over anderen helpen, we hebben ook vaker mensen even bij ons in huis gehad als dingen even wat minder liepen. Dus zo ben ik wel echt opgegroeid, als de oudste van drie. Dus ook wel duidelijk de verantwoordelijkheid, dat heb ik altijd thuis gevoeld en gehad en heb daar ook mijn eerste wegen in gebaand, ook voor mijn broertje en mijn zusje. Ik heb een leuke en fijne jeugd gehad met veel goede vrienden en plezier.

Amy: Wat is de invloed geweest van je opvoeding op de keuzes die jij hebt gemaakt?

Huib: Wat ik net benoemde, voor anderen zorgen, het goede doen, dat vind ik ook nu in mijn werk het meest leuke, daarom werk ik ook bij Rabo omdat het om meer gaat dan alleen de bankier zijn. Het gaat ook om “Hoe kunnen we nou die maatschappelijke impact maken op belangrijke thema’s voor klanten?” Dat is natuurlijk best wel een zoektocht om dat goed te doen en een uitdaging maar ik sta daar wel iedere dag voor op. Dus ik denk dat dat een hele belangrijke is voor mijn opvoeding en hoe ik ben opgegroeid en hoe ik nu in het leven sta.

Amy: Als je kijkt naar je carrière, waar ben je dan trots op en heb je echt het gevoel dat je dat hebt kunnen neerzetten?

Huib: De punten die we net benoemde, ik doe deze rol nu twee jaar, maar we beginnen met het team steeds meer in kracht te komen om ook op die andere punten de impact te maken. Als ik nu op korte termijn kijk, het afgelopen jaar hebben we ook heel veel dingen gedaan, de basis is op orde om de organisatie klaar te maken om die impact te maken. 

Amy: Je noemde een paar keer ‘impact maken’. Wat is belangrijk bij impact maken?

Huib: Voor mij is dat dat je andere klanten echt helpt en dat je ook zichtbaar iets van A naar B brengt. Zoals nu ook in dit gesprek, ik noemde een aantal voorbeelden, maar als dit allemaal op papier blijft vind ik niet dat we impact maken. Dat is ook wel waar we als corporatie naar op zoek zijn. In het verleden is Rabo ooit opgericht omdat boeren geen geld konden krijgen, dus toen hadden we dat echt nodig. Maar tegenwoordig kan iedereen vrij makkelijk aan geld komen, dus je ziet dat dat doel in ieder geval minder prominent is dan wat het vroeger was. Daar zijn we nu mee bezig met de hele organisatie, om dat opnieuw uit te vinden. Ik denk als we daar echt de impact kunnen maken zodat het zichtbaar is van wat we doen of dat we echt laten zien van “We kunnen die woningmarkt verduurzamen” of “We maken impact door extra snel te bouwen en echt toegang te verschaffen, zeker voor de groepen die minder makkelijk toegang hebben”, daar word ik heel blij van. Daar doe ik het voor.

Amy: Ik zie het ook aan je, dat je hier helemaal blij van wordt! Welke toegevoegde waarde wil je zelf binnen Rabobank hebben?

Huib: Als je kijkt naar waar mijn kracht zit, dan zit dat vooral op het verbinden. Ook tussen Rabobank, de juiste mensen samen te brengen om dit soort doelen te verwezenlijken. Ik doe dat zowel binnen de bank, of het nou gaat vanuit de risicokant naar de commercie of met de lokale banken en de centrale organisatie waar spanning zit. Ik geloof heel erg dat iedereen vanuit zijn eigen perspectief juist wat brengt en als je dat op een goede manier samenbrengt krijg je ook wel je beste oplossingen. Maar datzelfde geldt ook voor de problematiek waar we het net over hadden, dat gaat natuurlijk veel verder dan alleen Rabo. Je zal met de overheid, met NHG bijvoorbeeld, maar ook met de andere banken in NVB-verband echt moeten gaan samenwerken en daar samen dingen op doen. Ik vind het interessant om te kijken “Hoe kunnen we tot een win-win komen waarin mensen ook hun eigen rol kunnen spelen en hun eigen verantwoordelijkheid kunnen pakken maar als collectief toch die positieve impact op de samenleving en op anderen kunnen maken?”

Amy: En hoe krijg je dat voor elkaar?

Huib: Ik ben geïnteresseerd; ik probeer altijd te vragen naar ook het perspectief van anderen. Een vleugje humor, dus een beetje plezier maken vind ik ook heel belangrijk in de samenwerking om zo ook de boel op gang te krijgen en het plezierig te maken en ook wel richting te geven door te zeggen “Is dit waar we heen willen?”, zo ook laagdrempelig mensen toch bij elkaar te brengen.

Amy: Kan je daar een voorbeeld van noemen, hoe je dat dan doet met plezier en humor?

Huib: Je hebt natuurlijk ook vrij veel zwaardere onderwerpen en ik vind dat er wel in iedere meeting gelachen moet worden. Dus ik probeer ook op die manier wel serieus op het onderwerp maar ook een beetje sfeer eromheen te creëren waarin er toch ruimte is voor een grapje en ook mezelf niet te serieus te nemen. Maar de inhoud wel, dus dat helpt altijd goed.

Amy: Heb je tips voor mensen die willen bereiken wat jij bereikt hebt?

Huib: Ik ben natuurlijk begonnen als trainee en dan begin je met z’n allen tegelijkertijd en daar zit ook een bepaald – al geef je dat dan natuurlijk niet toe – competitief element in van “Hoe doet de ene het en hoe doet de ander het?” Na mijn eerste functie ging ik over naar mijn tweede functie en ik vond dat ik al heel wat kon en ik ging al vrij snel met mijn baas in gesprek, Ernst van Bokhorst, over dat ik wel een promotie verdiende. Toen zei hij tegen mij “Huib, doe gewoon rustig aan. Ga gewoon lekker werken en dan komt het wel goed.” En eigenlijk ben ik dat sindsdien altijd gaan doen en ik ben gewoon mijn hart blijven volgen en kansen blijven zien. Ik heb wel altijd heel hard gewerkt maar ik ben dat met plezier blijven doen. Ik denk dat dat de kern is van doen waar je goed in bent en doen waar je plezier in hebt. Als je die combinatie kan vinden – en dat is natuurlijk best wel een zoektocht, ook voor velen – ga dat gesprek ook aan met je leidinggevende, probeer heel veel dingen uit, en op een gegeven moment vind je daar steeds meer je weg in. Dus dat zou mijn advies zijn richting iedereen. Dus volg daarin ook je hart en je gevoel maar weet ook wel waar je goed in bent. Daar kom je vooral achter door van alles en nog wat te proberen.

Amy: Hij is dus wel belangrijk voor je geweest, of in ieder geval wat hij gezegd heeft. Zijn er andere mensen die belangrijk voor jou zijn geweest?

Huib: Zeker mijn ouders die me in mijn opvoeding en nog steeds hebben gesteund. Mijn vader is overleden toen ik 25 was, dus voor mij is dat ook het moment geweest in mijn carrièrepad van “Maak geen keuzes, ik ga geen vijf jaar een baan doen, daarvoor kan het leven te kort zijn.” Ik blijf ook daarin dingen doen die ik leuk vind, ik zit daar wel heel dichtbij. Dus dat is heel belangrijk voor mij geweest. En eigenlijk iedere leidinggevende heeft mij toch weer verder geholpen met een aantal tips en weer laten zien hoe je toch weer de vervolgstap kan maken in je eigen ontwikkeling.

Amy: Zijn er ook boeken geweest die jou bijzonder geïnspireerd hebben?

Huib: Ja, als ik kijk naar wat ik het afgelopen jaar heb gelezen, bijvoorbeeld het boek van Obama vond ik toch wel bijzonder en interessant, het is ook een persoon – dat is natuurlijk een totaal ander niveau – die vanuit een heel erge betrokkenheid zijn werk doet en het goede wil doen en ook wil kijken hoe je juist mensen samenbrengt in plaats van mensen van elkaar weg te stoten. Dus dat vond ik heel interessant, maar ook alleen maar goede mensen met toch ook een positieve insteek en hoe de mensheid in elkaar zit. Dus dat zijn wel boeken waar ik dan over nadenk om ook in het werk en in het leven weer mee te nemen.

Amy: Hoe organiseer je de verhouding van werk en privé op een manier dat het voor iedereen thuis werkt?

Huib: Dat is uitdagend, dat lukt ook niet altijd goed. Maar ik probeer in ieder geval als ik er ben er ook echt te zijn. Dus dan leg ik mijn telefoon weg en mijn vrouw merkt altijd heel snel wanneer ik ben afgeleid, dus daar word ik ook snel op gecorrigeerd. Ik breng vaak de kinderen ‘s ochtends naar school. Tussen 18:00 en 20:00 ben ik ook echt thuis en dan lees ik met de kinderen een boekje en dan doe ik van dat soort dingen. En in het weekend lekker sporten en bij het veld staan. Maar het is ook weleens uitdagend, het zijn wel lange dagen en veel werken. Dus het gaat de ene keer beter dan de andere. Ik probeer in ieder geval met de vakanties ook echt helemaal weg te zijn en dan leg ik mijn telefoon weg en dat heb ik ook echt wel nodig om dan even een paar weken op te laden om daarna weer aan te kunnen staan.

Amy: Hoe blijf je fit tijdens je gewone werk?

Huib: Toch ook wel hardlopen en ik probeer ook drie keer in de week te sporten en dat ook in de balans met privé uit te laten. We hadden het er ook voor deze sessie over, bijvoorbeeld een muziekfestival, eens naar Lowlands gaan in de zomer, van dat soort dingen, dat je toch even een weekendje er helemaal uit bent en gewoon lekker ontspant met vrienden en ook met mijn vrouw. Dat blijft een fijne manier om dan even eruit te gaan en ook weer even op te laden.

Amy: Dankjewel voor het leuke gesprek! Ik vind het mooi om te horen dat Rabobank met zoveel initiatieven bezig is en ik ben heel benieuwd wanneer we daar ook echt de eerste concrete zaken van zien, wat je ook zei, het moet niet op papier blijven en dat wij het hier over hebben, maar dat je echt kan aankondigen “Dit hebben we gedaan.” Heel erg mooi om met jou dit gesprek te hebben. Dus dankjewel en ik wil je vragen om de volgende zin af te maken. Je hebt al meerdere podcast-afleveringen geluisterd, dus je weet al welke er gaat aankomen! Wonen is…

Huib: Wonen is voor mij echt thuiskomen. Dus de warmte van je gezin, je familie en je vrienden.

Amy: Bedankt! Namens Lawood mag ik je nog een bedankje aanbieden.

Huib: Graag gedaan, het was heel leuk!

Leuk dat je luisterde naar de podcast Leaders in Wonen. Voordat we afsluiten wil ik graag de partners van deze podcast bedanken: NHGCalcasa en Hyarchis. Vergeet je niet te abonneren bij Spotify of Apple, tot de volgende podcast!

Recente reacties