Transcriptie: Quintin
Welkom bij de podcast Leaders in Wonen. Ik ben Amy en ik ga in gesprek met de leiders in de woningmarkt. Waarom? Omdat wonen iedereen raakt. Veel thema’s in de woningmarkt vragen om een oplossing, daarom ga ik op zoek naar de antwoorden van de leiders. Bovendien wil ik deze mensen leren kennen. Wie zijn het eigenlijk en wat drijft ze? Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners NHG, Calcasa en Hyarchis.
Amy: Vandaag ga ik in gesprek met Quintin Schevernels, CEO van Funda. Voordat ik in gesprek ga met mijn gast, introduceer ik hem graag: Quintin is opgegroeid in Woerden en studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Hij startte zijn carrière bij Randstad en had daar verschillende management functies. Vervolgens maakte hij de overstap naar de media en werd CEO van Telegraaf Classified Media en CCO/COO bij VNU Media. In 2012 werd hij CEO van de start-up Layar wat hij in 2014 verkocht aan de Amerikaanse concurrent Blippar. Hij startte hierna een investeringsbedrijf dat investeert in startups. Ook schreef hij het boek Suits & Hoodies. Sinds 2018 is hij CEO van Funda en heeft hij verschillende nevenfuncties: zo is hij lid van de Raad van Commissarissen van Central Point en Effectory en de Raad van Advies van Luscii, en investeerder in bedrijven als Bridgefund en Digital Decisions. Quintin is 49 jaar en woont met zijn vrouw en drie kinderen in Amstelveen. Hij leest veel over Startups en innovatie, houdt van hardlopen, is sportgek en groot fan van Ajax. Welkom, leuk dat je in gesprek wil gaan met Leaders in Wonen hier vandaag bij Vondel CS!
Quintin: Ja!
Amy: Je wordt veelal geïnterviewd vanuit je rol als investeerder, vanuit je expertise in startups en scale ups. Vandaag, in gesprek met Leaders in Wonen, wil ik het vooral met je hebben over je rol als CEO bij Funda.
Quintin: Dat snap ik.
Amy: Mijn startende vraag is dan ook: in hoeverre voel je je een leader in wonen?
Quintin: Ik voel me dat niet heel erg. Dus toen je me hiervoor uitnodigde als CEO van Funda, in Nederland is Funda een heel erg belangrijk platform. Als je daar de CEO van bent, dan ben je de leader daarvan. Ik vind het alleen een beetje raar klinken: Leaders in wonen, alsof je allemaal weet hoe werkt en zo, dat gevoel heb ik dan weer niet.
Amy: Kan je om te beginnen iets meer over de achtergrond van Funda vertellen?
Quintin: Funda bestaat dit jaar 20 jaar, dus voor een internetbedrijf is dat natuurlijk al behoorlijk lang. Het is in 20 jaar tijd in Nederland wel een beetje uitgegroeid tot een begrip. Eigenlijk alle makelaars in Nederland gebruiken Funda als ze woningen in de verkoop hebben. En eigenlijk ook wel alle Nederlanders die op zoek zijn naar een woning of gewoon willen weten hoe het huis van de buurman er eigenlijk van de binnenkant uitziet of wat het moet kosten gebruiken ons platform. Wij zeggen dan ‘desktop op de computer’, maar vandaag is meer dan 80% van het gebruik van het platform op mobiele apparaten. Dus we zijn vooral een mobiel platform, dat tot één van de allergrootste sites in Nederland behoort. In de categorie wonen is het met afstand de grootste, maar ook als je naar al de andere sites kijkt zijn wij in 20 jaar tijd uitgegroeid tot een hele grote site.
Amy: Kan je iets meer vertellen over hoe jullie zijn ingericht en hoe jullie werken?
Quintin: Wat je wel vaker ziet bij technologiebedrijven, de bloedgroep die bij ons het meest dominant is in het personeelsbestand zijn technische mensen, dus engineers, developers. Dat is ongeveer 40% van de mensen op kantoor, maar ze zitten natuurlijk niet op kantoor; ze zitten vooral thuis. Dat is ook een heel internationaal deel van het bedrijf, er is 150 man in totaal, dus ongeveer 60 mensen in technische afdelingen, 20 verschillende nationaliteiten, dus de voertaal in het bedrijf is ook Engels. Daarnaast hebben we natuurlijk marketingmensen, customer support mensen, ondersteuning voor HR. Ik denk dat het meest kenmerkende van het bedrijf is dat we in de afgelopen jaren de manier hoe we zijn ingericht wat hebben veranderd. Wij hebben, zoals ze dat zo mooi noemen, multifunctionele klantenteams, dus dat betekent dat we niet een afdeling hebben met alle technische mensen en een afdeling met de marketing mensen, maar de mensen die werken aan producten voor makelaars zitten bij elkaar in één team. Of je nou marketeer bent of een sales persoon of een product developer of een designer of een engineer, je zit in hetzelfde team, je denkt dus met elkaar na over hoe je die specifieke klant het beste kan bedienen en dat hebben wij eigenlijk ook gespiegeld voor de consumenten.
Amy: Dus eigenlijk sinds jij in dienst bent is het meer ingevoerd dat je kijkt naar “Zijn we ingericht om de klant het beste te bedienen”?
Quintin: Ja, wat meer gericht op de klant, daarmee ook meer buiten gericht. Dus toen ik bijna drie geleden CEO werd bij Funda, het is een geweldig mooi bedrijf, maar ik vond het wel heel veel naar binnen gericht en ik denk dat dat misschien ook wel een beetje kwam omdat je zo’n hele sterke positie in de markt hebt, dan is de verleiding natuurlijk heel groot dat je wat te veel met jezelf bezig bent en wat minder met je klant. Eén van de dingen die je kan doen om dat te veranderen is dat je gewoon de inrichting in de organisatie verandert.

Amy: Wat heeft er destijds voor gezorgd dat je dacht “Ik wil hier aan de slag gaan, ik wil starten bij Funda”?
Quintin: Goede vraag. Ik krijg hem nu niet meer zo vaak, maar zeker aan het begin kreeg ik die vraag heel vaak, van “Waarom dan? Funda is toch eigenlijk al af, wat moet je daar dan nog doen?” Ik heb toch wel een profiel dat veel gaat over verandering, groei en dat soort dingen. Wat mij heel erg aansprak en ook nog steeds aanspreekt in Funda is aan de ene kant die hele mooie sterke positie waar je best wel een verantwoordelijkheid hebt om ervoor te zorgen dat je die positie ook over vijf of tien jaar nog steeds hebt. Dat betekent dat je behoorlijk moet innoveren, vernieuwen, zoekresultaten persoonlijker maken; ik kan je een hele rits van dingen noemen die je moet doen om überhaupt die positie te behouden. Maar ook als je naar Funda kijkt en een beetje breder wat er in de wereld gebeurt waar je verregaande digitalisering ziet, dan zit Funda natuurlijk in een heel spannend proces waar mensen op zoek zijn naar een woning en in die zoektocht komen er natuurlijk allerlei andere vragen op je af over financiering, juridische vragen, verzekeringen, verhuizen, verbouwen. Ik denk dat wij aan de ene kant met de sterke positie die wij hebben bij de consument en aan de andere kant de sterke positie bij de makelaar daar ook veel breder een rol kunnen spelen. Dat vind ik vanuit strategie en groei een heel interessant vraagstuk.
Amy: Dus dat was je eigenlijk al wel meteen duidelijk toen je begon: “Eigenlijk zijn er nog zoveel vraagstukken die wij met Funda moeten oplossen of waar we beter in kunnen worden”?
Quintin: Ja.
Amy: Die potentie zag je gelijk.
Quintin: Ja, dat was natuurlijk ook in alle gesprekken die ik heb, voordat je zo’n besluit neemt om dan zo’n rol te aanvaarden heb je natuurlijk heel gesprekken met wat mensen in het bedrijf, met de Raad van Commissarissen, met de aandeelhouders, dus eigenlijk in die gesprekken wat natuurlijk al iedere keer wat op tafel lag, van “Hoe kijken jullie naar Funda? Hoe kijk ik naar Funda? Denken we daar hetzelfde over of niet?” Voordat je “Ja” zegt, moet je in ieder geval daar op dezelfde pagina zitten want anders is dat natuurlijk een beetje raar, want dan kom ik met een hele andere verwachting binnen en dat gaat natuurlijk niet goed.
Amy: Nee, en onder jouw leiding steeg de winst ook met 50% bij Funda, dus je hebt in ieder geval mooie resultaten laten zien. Hoe belangrijk is winst voor Funda?
Quintin: Eigenlijk niet zo heel erg belangrijk, als ik eerlijk ben. Dus als ik ook zou kijken naar de afgelopen jaren, wat zijn dan eigenlijk de belangrijkste dingen die er zijn gebeurd of dingen waar je dan trots op bent? Dan is eigenlijk de winstgroei een beetje ondergeschikt, als ik eerlijk ben. Dus dat is natuurlijk heel fijn voor aandeelhouders en het toont aan dat we een gezond bedrijf zijn. Maar ik vind het eigenlijk veel belangrijker dat we met die switch die we hebben gemaakt naar meer klantgerichte teams, dat we meer makelaars actief op het platform hebben dan ooit tevoren, meer consumenten op het platform hebben dan ooit tevoren en de tevredenheid van allebei de groepen – en dat meten wij structureel, heel professioneel – is in de afgelopen jaren alleen maar omhoog gegaan. De medewerkerstevredenheid in het bedrijf, vanwege toch wel schaarste van talent en het belang van talent – is ook hoger dan het ooit is geweest. Dus die dingen vind ik eerlijk gezegd belangrijker voor nu dan dat ik heel erg kijk naar de omzet en de winstgroei, etc. De aandeelhouders hebben wat dat betreft ook een horizon die best ver weg ligt, dus het is niet zo dat de aandeelhouders enorme druk op mij zouden uitoefenen van “Volgend jaar moet er zoveel procent meer winst zijn”, ze willen gewoon een goed, gezond, sterk bedrijf dat ook over tien jaar nog steeds een hele mooie positie heeft.
Amy: Daar bouw je nu dus ook aan. Hoe krijg je mensen mee in de veranderingen die je doorvoert?
Quintin: Er zijn verschillende dingen die je dan moet doen, communicatie is ongelooflijk belangrijk. Dus communicatie over waar je met het bedrijf naartoe wil en op welke manier je dat wil doen. Dus bijvoorbeeld zo’n verandering van de inrichting van het bedrijf, dat is natuurlijk een heel duidelijk statement wat je dan afgeeft maar dat moet je ook heel goed uitleggen: Waarom doen we dat eigenlijk? En vervolgens ook met een managementteam helpen: Wat betekent dat eigenlijk? We gaan nu heel anders werken, je krijgt andere overleggen, andere mensen die bij elkaar zitten, misschien andere manieren waarop je plannen maakt, andere KPI’s of metrics waarnaar je gaat kijken. Ik denk communicatie, duidelijkheid geven. Het heeft ook wel betekend dat we best veel nieuwe mensen hebben aangenomen in het bedrijf, enerzijds groei, dat we gewoon meer mensen in dienst hebben. Bijvoorbeeld veel meer mensen in het datateam, daarin hebben we echt fors geïnvesteerd. Maar het betekent ook wel dat die andere manier van denken bij sommige mensen gewoon minder past en dat je ook ander talent nodig hebt. Dus we hebben vandaag de dag ook een managementteam wat er echt anders uitziet dan toen ik begon.
Amy: In het interview in Het Parool zag ik staan dat je een zondagskind genoemd wordt. Ben je het daarmee eens?
Quintin: Een beetje wel, een beetje niet. Een beetje niet omdat het klinkt alsof alles je maar komt aanwaaien en dat je er niets voor hoeft te doen. Niets is minder waar. Een beetje wel waar omdat ik me wel bevoorrecht voel, met de dingen die ik mag doen en heb mogen doen. Dus een beetje een mix daarvan.
Amy: Word je nu zo genoemd sinds je zakelijk succes of werd je als kind al zo genoemd?
Quintin: Nee, meer zakelijk. Het was meer toen ik bij mijn eerste serieuze werkgever was, dat was Randstad Uitzendbureau. Ik begon als intercedent en toen werd ik heel snel vestigingsmanager en dat bedrijf en dat werk paste mij heel erg, dus dat ging me super makkelijk af. Heel snel maakte ik een aantal promoties en daar werd een beetje gezegd “Je bent een zondagskind, dat gaat jou zo makkelijk af”. Maar daarvoor, in mijn jeugd, niet echt.
Amy: Laten we het verder hebben over je jeugd. Hoe ben je opgegroeid?
Quintin: Ik ben opgegroeid in Voerde, dat is vlakbij Utrecht. Ik heb een jonger zusje, dus in een gezin van vier met twee kinderen. Mijn vader is op wat latere leeftijd gaan ondernemen, ik denk toen ik 13-14 jaar was. Hij had een achtergrond in media daarvoor. De media was toen heel anders dan de media waarin ik actief ben maar dat is op zich wel een leuk parallel. Mijn moeder was onderneemster, dat heette toen callanetics en fitness, tegenwoordig zou je dat een sportschool noemen. Maar dat deed zij, dus ze huurde her en der gymzalen af om dan overdag en ‘s avonds heel fit allerlei trainingen te geven en zo. Daar ben ik opgegroeid, heel harmonieus, prima, niet in een heel rijk gezin maar we konden prima op vakanties gaan. Ik heb nooit iets te klagen gehad.
Amy: Wat is de invloed van je opvoeding geweest op de keuzes die je hebt gemaakt?
Quintin: Ik denk dat dat heel veel invloed heeft en ik denk dat ik me nog van heel veel van die dingen niet eens bewust ben. Je gaat er meer over nadenken als je zelf kinderen hebt, vind ik, omdat je je veel bewuster bent van de rol die je ook in je eigen jeugd hebt gehad, wie je bent geworden. Wat ik wel heel erg heb meegekregen van mijn ouders was “Je moet dingen gewoon durven proberen, je eigen keuzes maken”, ook wel tevreden zijn met wat je hebt en niet als in geen ambitie mogen hebben maar je niet maar iedere keer laten opjagen door “De buurman heeft dit” of “Die kan dat nog beter”. Dat zijn wel een paar dingen die ik echt uit mijn jeugd heb meegenomen.
Amy: Kan je vertellen wat je eerste zelfstandige woning was toen je uit huis ging?
Quintin: Een kamer in Leuven waar ik een jaar heb gestudeerd, ‘op kot’ heet dat dan in België. Dat was bijna aan de grote markt, als je 18-19 jaar bent is dat een hele gevaarlijke plek in Leuven want dat is echt een studentenstad, heel erg leuk. Daar had ik een kamer en dat was voor het eerst dat ik op mezelf ging wonen.
Amy: Hoe was dat?
Quintin: Niet goed voor mijn studie, wel goed voor het sociale leven. Dat was hartstikke leuk en spannend. Dat was wel een beetje verder weg want ik zat ik Leuven, dat is natuurlijk niet om de hoek. Maar dat hoorde heel erg bij het zelfstandiger worden, dus dat was prima.
Amy: Dan gaan we de overstap maken naar de woningmarkt. Wat is jouw visie op de Nederlandse woningmarkt?
Quintin: Dan praat ik het makkelijkst over zoals wij het noemen ‘residential real estate’, dus particulier onroerend goed. Naast Funda en business is dat natuurlijk toch wel het grootste deel van wat wij doen. Wat wij zien is dat er natuurlijk een enorme vraag naar koopwoningen is en dat er heel weinig beschikbaar is op de markt en wat alles wat beschikbaar komt is ook heel snel weer van de markt af. Met zo’n druk op de markt zie je dus ook dat prijzen continu omhoog gaan. De rentestand is natuurlijk heel erg laag, dus dat helpt ook wel. Maar normaal gesproken, als je naar zo’n markt kijkt, de markt is absoluut niet in balans; er is gewoon een enorm tekort aan koopwoningen. Dus er moet echt worden bijgebouwd. Dat gaat ook wel geïntegreerd worden, denk ik, want alle partijen zijn het erover eens dat dat echt wel het geval is. Daardoor loopt die markt eigenlijk vast en dat zien we ook gewoon in het nieuwe aanbod dat wij iedere dag op de site krijgen en ook hoe snel dat er weer af is.
Amy: Hoe snel is dat eraf?
Quintin: Ik geloof gemiddeld in 27 dagen, dus dat is echt heel erg snel. Je hoort misschien zelf ook wel de verhalen om je heen van mensen die een woning te koop zetten en binnen twee weken heb je 30-40 bezichtigingen en een week later is het verkocht. Steeds vaker geen voorbehoud voor een bouwtechnische keuring, geen voorbehoud voor financiering. Niet meer alleen in het centrum van Amsterdam maar inmiddels bijna in alle regio’s in Nederland, volgens de statistieken van onze site. Dus het is een ontzettend moeilijke markt om een woning te kunnen kopen en een hele makkelijke markt om een woning te verkopen maar die disbalans is natuurlijk niet gezond voor de Nederlandse woningmarkt.
Amy: Je zei het al, bouwen wordt in elk verkiezingsprogramma natuurlijk ook genoemd. Als jij het nu zou mogen zeggen, waar moet er dan gebouwd worden? Waar zie je de meeste vraag?
Quintin: Ik vind dat sowieso een hele lastige vraag omdat die ook echt gaat over “Hoe kijk je naar de inrichting van Nederland op lange termijn en de infrastructuur die erbij hoort?” Dan ben ik zeker geen leader in wonen dus daar weet ik echt te weinig van af. Wat we wel zien – daar hebben we natuurlijk een heel goed zicht op – als mensen bij ons op het platform komen, hoe beginnen ze hun zoektocht? Welke filters gebruiken ze op de site? Welke filters vinden ze belangrijk? Als ze de volgende dag terugkomen, welke filters passen ze aan? Dus welke zijn de musts; de echt belangrijke dingen? En welke dingen zijn de nice-to-haves? Wat wij wel zien – en daar speelt zeker vanuit huis werken een rol in – dat de bereidheid van mensen om wat verder weg van de grote steden te wonen absoluut toeneemt. Ik denk dat dat best wel een structurele verandering is, dus dat is echt wel iets waarmee je als die plannen gemaakt gaan worden rekening mee kan houden. Er is veel meer waardering voor buiten: tuin, balkon. Dat is echt in het zoekgedrag veel belangrijker geworden. Een extra kamer om te kunnen werken, dus ik denk dat een aantal Corona-gerelateerde effecten straks misschien wat minder sterk worden maar ze zullen wel blijven. Dat zijn dingen om zeker mee te nemen als je bouwplannen gaat maken. Maar we hebben in Nederland natuurlijk op zich best wel veel ruimte; heel veel ruimte is niet bebouwd. Maar dat heeft dan vaak een andere bestemming, dus dan moet je vooral gaan kijken hoe je daarmee wil omgaan. Met het tekort dat er is, een nieuwe regering moet best wel directief die plannen gaan maken want met alle instemming die mogelijk is in Nederland op gemeentelijk niveau en noem maar op, dan ga je dit probleem nooit oplossen; dat gaat veel te lang duren. Dus het is niet een tekort van tienduizenden woningen, dit is een tekort van honderdduizenden woningen. Dus dat vraagt eigenlijk wel om een soort van noodplan van “Hoe gaan we dit nou oplossen?”
Amy: Zeg je daarmee ook dat de overheid een grotere rol moet krijgen? Ik sprak bijvoorbeeld in het vorige interview oud-hoofdeconoom van ABN AMRO Han de Jong en die zei “Laat het juist iets meer aan de markt over”, hoe zie jij dat?
Quintin: Ik denk dat je een aantal afhankelijkheden van de overheid hebt waar je niet omheen komt. Dus je zal toch bestemmingsplannen raken en noem maar op. Dus ik denk dat de overheid hier heel kritisch moet kijken welke randvoorwaarden zij zouden kunnen creëren om dit probleem op te lossen. Dat er heel veel verantwoordelijkheid ligt bij de markt en dat dat prima is, dat lijkt me ook vanzelfsprekend. Waar de overheid die markt dan een extra zetje moet gaan geven, even los van de vergunningen, maar misschien ook om bepaalde type woningen financieel aantrekkelijker te maken, fiscaal aantrekkelijker te maken voor bepaalde doelgroepen. Starters, bijvoorbeeld, die het echt ongelooflijk moeilijk hebben, geen overwaarde in de woning, hoe kom je überhaupt die markt op? Moet je dan weer terug naar premie A/premie B woningen, wat er vroeger was? Dat lijkt me echt wel een verantwoordelijkheid van de overheid, natuurlijk in samenspraak met de markt. Maar de markt alleen kan dit niet oplossen, dat geloof ik niet.
Amy: Jullie hebben ook een Funda index, de barometer van de Nederlandse woningmarkt. Hoe staat de Nederlandse woningmarkt ervoor, als je daarnaar kijkt?
Quintin: We hebben natuurlijk ongelooflijk veel data, als gevolg van het gebruik dat mensen maken van het platform. Wat ik net zei, waar ze op klikken, de hoeveelheid mensen, en het is eigenlijk zonde dat wij die data niet beschikbaar stellen aan wat wij het ecosysteem noemen. Als er straks gewerkt gaat worden aan zo’n deltaplan voor de woningmarkt zou ik mezelf uitnodigen om aan tafel te komen. We worden niet zo vaak gevraagd hiervoor terwijl we natuurlijk wel hartstikke veel data hebben die heel bruikbaar is. De Funda index hebben we voor het eerst gelanceerd in september/oktober, iedere maand stellen we op exact dezelfde manier een aantal vragen aan een significante groep bezoekers op de site, dus meer dan 1.000 bezoekers, want daarmee wordt die data statistisch heel relevant, om te kijken naar “Vinden mensen dit een goede markt om een woning te kopen en/of te verkopen? Zijn ze dat zelf ook van plan om een woning te kopen of te verkopen?” Dat is eigenlijk de basis set vragen die we stellen en afhankelijk van de actualiteit voegen we daar dan een aantal specifieke vragen aan toe. Wat je in die Funda index ziet, en waar we het net al over hadden, is dat die markt eigenlijk iedere maand nog steeds krapper wordt. Dus je denkt “Kan dit nog krapper?” Ja, dit kan nog krapper. Dat zien we eigenlijk voor onze ogen gewoon iedere maand gebeuren.
Amy: Als je nu wel in gesprek mag gaan met politici, wat zou je dan zeggen?
Quintin: Eerst zou ik goed willen begrijpen: Wat is precies het probleem dat jullie willen oplossen en hoe zouden wij, samen met diverse andere marktpartijen, daarbij kunnen helpen? Dus als je meer vanuit perspectief van de consument zou willen bouwen, welke informatie zou je dan graag willen hebben en hoe kunnen wij helpen met het bereik en de data die we hebben om informatie te leveren waardoor je ervoor kan zorgen dat de plannen die je maakt ook heel erg aansluiten bij het probleem dat er is en de behoefte die mensen hebben? Want daar kunnen wij absoluut een rol in spelen.
Amy: Ik las ook: “Wij kijken ook hoe we in de breedte kunnen groeien, we willen steeds meer informatie en diensten die gerelateerd zijn aan het kopen van een woning aanbieden. Denk aan verzekeringen, notaris diensten, aannemers en verhuisbedrijven. Ons doel is om de kopers zoveel mogelijk te ontzorgen via technologie, informatie en partnerships”. Hoe gaat het proces eruit ziet? Worden jullie dan een nog grotere marktplaats?
Quintin: Ja, eigenlijk wel. Als je heel erg gaat denken vanuit je klant, de consument, dan ga je in gesprek, dan ga je onderzoek doen en kom je er natuurlijk achter wat wij vandaag de dag eigenlijk doen. We hebben een enorme database met heel veel huizen met allemaal mooie foto’s erbij, beschrijvingen en noem maar op. Wij maken die met allerlei filters goed doorzoekbaar. Dat is het eigenlijk. Maar daarmee is natuurlijk het probleem van de gebruiker niet opgelost. Die zit met heel veel, waar we het net een beetje over hadden, afgeleide vragen. Ik denk dat Funda enorm kan helpen bij die afgeleide vragen en dat zijn we gaan doen door wat wij het contentplatform noemen, dus wij produceren heel veel content, geschreven content maar ook video content waar we mensen eigenlijk voorlichten van “Als je op zoek gaat naar een woning, wat zijn dingen om op te letten? Als je een woning gaat financieren, wat zijn de verschillende manieren waarop je dat gaat doen? Als je overweegt om met een aankoopmakelaar in zee te gaan, wat is dan de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar?” Dus om meer van Marktplaats, met alleen maar vraag en aanbod, wat wij dan meer ‘platform’ noemen, waarbij we eigenlijk kijken “Hoe kunnen we door die hele user journey heen de consument gaan helpen?” Dat gaan we zeker niet allemaal alleen doen, een kenmerk van een platform is dat je dat heel veel doet in partnership met andere partijen. Dus dat is ook veel meer het idee, dat wij juist partneren met partijen die dat soort vraagstukken op een high-tech/low-touch manier kunnen oplossen. Dus ons vertrek is echt wel online/digitaal. Maar bij heel veel van de grote vragen die op je afkomen bij de aanschaf van een woning, dan heeft de gemiddelde consument ook echt wel behoefte aan een meer offline dienstverlener die hem kan adviseren. Dat kan een makelaar zijn, dat kan een hypotheekadviseur zijn, dat kan van alles zijn.
Amy: Hoe ver zijn jullie daarmee?
Quintin: Dat content-platform is behoorlijk groot. Daar hebben we vorig jaar ook flink in geïnvesteerd om dat te doen. Daaromheen hebben we ook best wel veel meer content rondom niet alleen de woning maar ook de wijk waar de woning ligt. Dus dat je ook een betere inzage krijgt in de ontwikkeling van prijzen en noem maar op. Wat we eigenlijk een beetje gepland hadden in de tweede helft van vorig jaar was om dat ook concreter te maken van “Hoe ziet dat er voor de komende vijf jaar uit? Wat gaan we dan doen?” Dat is één van de dingen die een beetje naar achter gegaan zijn in onze agenda door Corona. Maar daar zijn we nu al vrij druk mee, dus de eerste helft van dit jaar gaan we de verdere vertaling maken van “We hebben nu de content, mensen weten ons steeds beter daarvoor te vinden, wat kunnen we verder allemaal gaan doen om die consument te helpen in dat proces?”
Amy: Een mooie nieuwe uitdaging!
Quintin: Jazeker!
Amy: Als we het hebben over het technologie-stuk, je zegt dat jullie een technologiebedrijf zijn, nieuwe technologieën zoals VR, AR, AI, Blockchain, dat zijn zeker technologieën waar jullie naar kijken of iets mee doen of mee willen. Kan je daar iets meer over vertellen? Hoe ver zijn jullie daarmee en wat gaan jullie daarmee doen?
Quintin: De enige die je nog niet genoemd hebt is Voice, dat is natuurlijk ook zo’n term. Dat is bijna raar, als je mijn profiel kent, ik ben een aantal jaren de CEO geweest van op dat moment het grootste Augmented Reality bedrijf ter wereld. Dat was een aantal jaren geleden, dus toen was die technologie nog helemaal jong. We doen daar links en rechts wel wat dingen mee maar we zien onszelf niet als degenen die die markt moeten gaan maken. Dus zeker door Corona hebben we behoorlijk wat dingen uitgeprobeerd, samen met makelaars, zoals het virtueel bezichtigen van een woning en noem maar op. Wat je iedere keer merkt is dat veel van die technologie nog best wel jong is, nog niet echt goede toepassingen heeft, dat je de technologie helemaal niet zelf hoeft te bouwen; je koopt een licentie bij een partij en dan heb je het. Dus we zijn daarin wat terughoudend om dat te doen. De enige term die je noemde waar we wel echt serieus naar kijken is Artificial Intelligence, algoritmes over de data die we hebben. Omdat we zien dat we op basis daarvan allerlei data producten kunnen maken maar ook dat we de hele gebruikerservaring op de website door die data slim te gebruiken gewoon veel relevanter kunnen maken voor individuele bezoekers. Dus als ik er van dat rijtje één uitpik waarvan ik zeg “Daarin investeren we echt serieus”, dan is het data, data-infrastructuur, wat kan je doen met Artificial Intelligence bovenop de data? Dat is echt wel een ding.
Amy: Zijn er dan binnenlandse of buitenlandse partijen waarvan je zegt “Daar kijken we specifiek naar” of “Daar ligt wel mijn interesse”?
Quintin: Wat we heel veel doen is kijken naar onze peers in het buitenland, vanuit onze collega’s in het buitenland. Er gebeuren heel veel spannende dingen in de Amerikaanse markt. Dus dan kijk ik vooral naar partijen zoals Zillow. In de wereld van real estate platformen is REA in Australië echt wel één van de leidende partijen. In Engeland Right Move en Zoopla. Maar ik vind het ook wel interessant om in de Nederlandse markt maar ook in andere markten niet alleen te kijken naar “Wat zijn nou de bestaande wat grotere partijen?”, maar ook “Wat zijn de nieuwkomers met misschien net wat andere modellen en een andere insteek?”, om daar eigenlijk inspiratie vandaan te halen. In hoeverre zou dat ook bij ons op het platform interessant kunnen zijn? Die zijn vaak wat moeilijker om te vinden. De grote partijen zijn heel makkelijk om te benaderen en regelmatig hebben we daar video-conferences mee en dan wisselen we allerlei ervaringen uit.
Amy: Verwacht je nog dat er grote tech-spelers een rol gaan spelen op de Nederlandse woningmarkt of überhaupt op de woningmarkt?
Quintin: Dat is moeilijk. Het is natuurlijk heel raar om te zeggen “We zijn niet bang voor de grote tech-spelers”, dat kan natuurlijk ook heel snel naïef of arrogant overkomen. Maar als je kijkt naar de grote spelers, dan heb je het toch wel over Google, Facebook, Amazon steeds meer, ook in Nederland. Dat zijn geweldige bedrijven met ontzettend slimme mensen, heel veel bereik, veel financiële middelen. Maar de Nederlandse woonmarkt, naast alle andere opportunities die zij hebben zal het gewoon niet bovenaan hun lijstje staan. Ik vind die markt super aantrekkelijk en interessant maar dat is dan mijn perspectief als CEO van Funda. Ik denk dat ze bij Google denken “Real estate in Nederland zal wel”. Dus die zullen meer in een aantal markten wat dingen gaan uitproberen en misschien, als dat succesvol is, dat ze dat dan ook in Nederland gaan doen. Maar ik acht die kans eigenlijk niet zo heel erg groot. Ik zou dan toch meer kijken naar “Zou je je kunnen voorstellen dat Airbnb steeds meer op de lange termijn verhuur gaat doen?” Als ze daar dan succesvol in zijn, zou je je kunnen voorstellen dat ze dan misschien ook koopwoningen zouden gaan doen? Ook dat vind ik best onwaarschijnlijk klinken, maar dan zit ik toch meer een beetje in die hoek te kijken omdat dat veel meer relevantie heeft voor de markt waarin wij zitten en dat ook wel vanuit gebruikersperspectief wat logischer zou zijn.
Amy: Zijn er nog andere aspecten van de woningmarkt die gekoppeld kunnen worden aan de woningmarkt vanuit Funda waarvan je zegt “Dat heb je nu eenmaal niet gevraagd, maar dat vind ik nog interessant om te benoemen”?
Quintin: Ik denk dat we de meeste dingen waar wij een rol in spelen of kunnen spelen eigenlijk zo wel gedekt hebben. Ik vind het nog wel interessant, in het verlengde van regeerakkoord, zo’n woningnood plan, wat dat dan gaat doen in de markt. Want dat betekent natuurlijk niet dat we over twee jaar in een keer heel veel nieuwbouwwoningen hebben. Maar als je dat goed doet heb je over 5-7 jaar wel heel veel nieuwbouwwoningen die de markt op komen, wat heel veel beweging in de markt gaat geven, want iemand koopt een nieuwbouwwoning en verkoopt zijn andere woning. Dus dat triggert ook weer heel veel andere veranderingen. Dat vind ik wel een interessant vraagstuk, maar dat is nog een beetje verder weg dan nu. Maar wat dat precies gaat doen, dat vind ik wel interessant.
Amy: En ook wat dat dan voor jullie betekent.
Quintin: Ja, precies. Als je zoveel nieuwbouwprojecten op de site gaat krijgen, wat betekent dat? Als er zoveel makelaars met projectontwikkelaars gaan zitten om te bepalen “Wat gaan we nou precies wel en niet bouwen?” We hebben ooit het Funda huis gemaakt, we hebben dat laten ontwerpen met architecten, volledig op basis van de input van gebruikers. Dus de data van de website. Dat kan je natuurlijk ook in allerlei regio’s gaan doen. Dat worden dus hele interessante projecten waar wij dan hopelijk ook een bijdrage aan kunnen leveren.
Amy: Waar ben je het meest trots op in je loopbaan tot nu toe?
Quintin: Als je al wat langer werkt heb je meer dingen waar je trots op bent. Wat ik eigenlijk altijd het leukst vind om te zien is als mensen of een team boven zichzelf uitstijgen. Dus in de loop der jaren ben ik dat steeds interessanter gaan vinden. Boven zichzelf uitstijgen in de zin van de performance die ze leveren en die performance moet eigenlijk gekoppeld zijn aan “Wat doe je voor je klant en in hoeverre vertaalt zich dat dan tot de financiële prestatie van het bedrijf?” Als ik dan iets specifieks moet noemen is dat de transitie die wij gemaakt hebben bij VNU-media, dat is inmiddels meer dan 10 jaar geleden, daar was ik één van de directieleden, ik was één van de mede-eigenaren van het bedrijf. We hadden dit bedrijf gekocht, samen met een private equity bedrijf, toen we het kochten was het echt een print media bedrijf. Dus een beetje een ouderwets mediabedrijf, wat natuurlijk moest veranderen omdat media steeds digitaler werd. In vijf jaar tijd hebben we daar gewoon echt zo’n transformatie gedaan van een printbedrijf naar een online bedrijf. Dat is heel moeilijk, dat gaat heel vaak fout, we hebben ook genoeg voorbeelden. We hebben door de hele wereld heen gezien waar het niet is gelukt. Maar dat is ons toen wel gelukt, en daar ben ik wel heel trots op want dat vroeg heel veel verschillende dingen, maar dat is echt heel goed gelukt.
Amy: Waarom is dat dan zo goed gelukt?
Quintin: Durven kiezen. Ik denk dat het daar echt begon, dat we heel duidelijk durfden te kiezen voor een toekomst die meer online was dan print en dat alle keuzes die we maakten, waar we investeerden, wat we belangrijk vonden en ook de consequenties van die keuze durfden te nemen. Dat betekende dus dat wij met een aantal merken die we hadden onze eigen print merken gewoon gingen aanvallen. Dat is best agressief en daar heb je echt lef voor nodig om dat te doen, want meestal zie je bedrijven als ze zo’n transformatie moeten maken dat die dan een beetje met één been in de nieuwe wereld staan en met één been in de oude wereld blijven. Daar zijn echt heel veel boeken over geschreven in alle mogelijke industrieën, dat gaat altijd fout. Altijd. Dus je moet wel echt durven springen. Wij zijn gewoon gesprongen, wij zijn dat echt gaan doen.
Amy: Zou dat ook je tip zijn voor iedereen die iets nieuws opzet?
Quintin: Als je iets nieuws opzet, dat is natuurlijk ook heel spannend en leuk, maar dan heb je niets wat oud is. Ik zeg heel vaak tegen jonge ondernemers en startup ondernemers dat iets nieuws maken veel makkelijker is dan iets ouds te transformeren naar iets nieuws. Dan zou mijn tip voor iets ouds naar iets nieuws gaan zijn: Zie de kansen van de verandering. In de wereld waarin ik zit is dat heel erg de digitalisering. Denk er goed over na wat je daarmee nou kan en wat dat betekent en wees er niet bang van of denk niet dat je dat kan tegenhouden want dit is een beetje als de zee: als het vloed is kan je proberen een kasteel te maken maar uiteindelijk verandert het. Dus ook de wereld waarin wij zitten, in de woonmarkt, natuurlijk gaat Blockchain een rol spelen. Al die papieren die heen en weer gaan, dat gaat veel simpeler worden. Gaan dingen nog digitaler worden? Natuurlijk gaan ze nog digitaler worden. Daar hoef je helemaal niet voor gestudeerd te hebben, dat weet eigenlijk iedereen. Maar dan de vertaling voor jezelf maken: Wat betekent dat voor mij? Wat ga ik daar dan mee doen? Meegaan in die verandering is eigenlijk de enige keuze die je hebt, dan heb je bestaansrecht over vijf jaar, tien jaar, vijftien jaar. Maar die stap durven maken.
Amy: Wat streef je na in het werk dat je doet?
Quintin: Voldoening is het eerste woord dat bij mij opkomt. Voldoening haal ik eruit als ik zie dat een team goede en mooie dingen maakt voor je klanten, voor je gebruikers. Als je ziet dat zij daar tevreden over zijn. Je kan geweldig mooi meten of dat zo is of niet. Dat vind ik mooi. Ik wil echt iets van A naar B brengen en ik denk dat Funda op A al geweldig is en op B nog veel mooier kan zijn. Mijn voldoening is eigenlijk die missie, als mijn opvolger hier over tien jaar zou zitten, dat Funda nog steeds zo ongelooflijk belangrijk in die woonmarkt is.
Amy: Hoe organiseer je je verhouding tussen werk en privé op een manier die voor iedereen werkt?
Quintin: Ik ben op een redelijk natuurlijke manier best wel goed in timemanagement. Gelukkig, want ik heb drie jonge kinderen thuis, wat heel erg leuk is. Ze hebben gelukkig nog een leeftijd waarop ze het heel leuk vinden om dingen met papa en mama te doen. Ik heb hele stomme praktische dingen. Ik heb mijn werkmail niet op mijn mobiele telefoon, dus ik kan niet in de verleiding komen als wij in het weekend op pad zijn of ‘s avonds. Ik kan niet in verleiding komen om mijn werkmail te openen want ik kan er niet bij. Het is heel bewust dat ik dat doe, om op dat moment ook te disconnecten van het werk. Verder loopt het een beetje door elkaar heen. Ik ben natuurlijk ook best vaak ‘s avonds aan het werk. Maar ik kan heel makkelijk aan- en uit switchen, ik heb een ritme voor mezelf gevonden waar het eigenlijk prima gaat.
Amy: Is dat altijd zo geweest of heb je dat moeten leren?
Quintin: Dat moet je wel echt leren, althans in mijn geval. Ik heb dat echt moeten leren. Toen mijn dochter geboren werd, dat is nu 13-14 jaar geleden, dan heb je in één keer iets dat in je leven komt is wat zo afhankelijk is van jou. Waar slapen heel belangrijk is om rust te vinden, daar heb je in één keer helemaal geen invloed meer op. Dat herinner ik me nog wel, toen kwam er twee jaar later een tweede bij en in die eerste 3-4 jaar was alle ritme en vastigheid die ik had in één keer weg. Dat is wel zoeken geweest. Je zit te lachen, het is herkenbaar!
Amy: Zeker! Ik zag dat je ook veel hardloopt. Hoe blijf jij fysiek en mentaal fit?
Quintin: Hardlopen is dus belangrijk, ik doe dat 3-4 keer in de week. Ik word ook heel rustig van hardlopen in mijn hoofd, dus dat is ook heel erg lekker, bijna iedere stap die ik zet loopt mijn hoofd een beetje leeg. En ik probeer veel te fietsen. Normaal gesproken, als het kantoor open is, ga ik bijna altijd van Amstelveen naar vlakbij het centraal station in Amsterdam – dus dat is iets van een 13-14 km – met de fiets heen en terug. Op het begin en het einde van de dag ben ik drie kwartier buiten in de frisse lucht. Of het nou regent of niet maakt me niet zo heel veel uit. Daardoor heb ik niet alleen een beetje fysieke beweging, maar daarvan wordt mijn hoofd ook leeg. Dus dat is wel heel lekker. Als ik dan thuiskom is mijn hoofd al gewoon leeg. Vroeger kon ik redelijk goed tennissen, nu sta ik met mijn zoontje van 12 op de tennisbaan en dat stelt nog niet zo heel veel voor maar dat is wel ongelooflijk leuk om te doen.
Amy: Ik zag dat je ook veel over het boeddhisme hebt gelezen. Is er iets wat je aan ons kan meegeven wat je daarvan meegenomen hebt?
Quintin: Een term die in het boeddhisme belangrijk is, is mededogen. Jaloezie is een term die eigenlijk helemaal niet past bij het boeddhisme. Ik ben daar de afgelopen tien jaar niet meer zo heel erg actief mee, maar ik heb wel een periode gehad dat ik heel gefascineerd was. Hoe werkt dat dan eigenlijk in je eigen systeem? Hoe vind je rust, waar zit je kracht? Dat soort dingen, dat is waar boeddhisme op mijn pad kwam. Rust in jezelf vinden, ook meer jezelf accepteren met de dingen waar je goed in bent maar misschien ook met de dingen waar je minder goed in bent, niet te veel oordelen over anderen als in goed/slecht, maar meer aan de kant van respect hebben voor anderen, dat zijn wel dingen die ik vooral uit dat boeddhisme heb gehaald en waar ik mij heel prettig bij voel. Ik mediteer bijvoorbeeld helemaal niet, ik heb weleens het idee dat als ik hardloop, dat dat mijn meditatie is. Ik heb zo’n cursus gehad, maar daar had ik dan niks mee. Dus dat doe ik eigenlijk niet meer.
Amy: Wie is jouw leider?
Quintin: Mijn vrouw, zou ik willen zeggen! Nee, dat is niet helemaal waar.
Amy: Dat kan ook.
Quintin: Ik heb meer een innerlijke leider, dus ik ben wel heel streng en kritisch naar mezelf en een hele goede vriend van mij zei “Het is een beetje raar hoe jij uit jezelf kan treden en dan jezelf gaat zitten evalueren en beoordelen”, dus ik denk dat ik dat vooral zelf doe, maar me daarbij uiteraard wel laat inspireren door gesprekken die ik heb of dingen die er gewoon gebeuren. Gisteren hebben we dan met het managementteam een meeting gehad en er gebeurden een paar dingen waar ik eigenlijk niet zo tevreden over was. Dan ben ik vooral ‘s avonds aan het nadenken van “Quintin, wat heb jij niet goed gedaan, wat kan jij anders doen?” Dus ik begin wel heel erg naar mezelf te kijken van “Wacht even, vriend. Wat kan jij anders doen?” Dus ik denk dat ik er wel goed in ben om mezelf de kritische spiegel voor te houden”.
Amy: Zijn er anderen die jou geïnspireerd hebben tijdens je werk?
Quintin: Ik heb sowieso van iedere leidinggevende en bijna iedere collega die ik had wat geleerd. Ik heb ook regelmatig coaches gehad waar ik gedurende een langere periode met een coach werkte. Ik ben in 2019 voor een week naar de London Business School geweest, ik lees heel veel boeken. Dus in die zin zoek ik wel heel veel dingen op. Maar de inspiratie die je ook krijgt van anderen, uiteindelijk moet je het toch vertalen naar je eigen unieke systeem en waar jij je lekker bij voelt en wat bij jou goed werkt. Bij mijn eerste managementtraining ooit, in de weken daarna ging ik één-op-één kopiëren wat ik had geleerd op die training. Dat merkten mijn mensen volgens mij heel erg goed en ik voelde mij daar totaal niet gemakkelijk bij dus je moet het vooral op je eigen manier proberen te doen. Maar je moet wel leren van anderen.
Amy: Je zei tussendoor dat je veel leest, is er een boek dat je aan iemand zou geven of zou tippen om te lezen?
Quintin: On top of mind zijn dan meer de recente boeken die ik heb gelezen. Ik heb net het boek over de cultuur bij Netflix gelezen, dat heet No Rules, dat vond ik echt een super interessant boek, hoe dat bedrijf is opgebouwd, hoe dat van binnenuit werkt. Een heel ander boek dat ik net heb gelezen is Shoe Dog, dat is van de oprichter van Nike. Dat is eigenlijk een beetje de ontstaansgeschiedenis van Nike, hoe dat gegaan is. Dat is een soort avonturenboek, maar ook gewoon een bedrijf dat inmiddels zo wereldberoemd is en zo succesvol, hoe dat aan het begin ging. Als je dat leest realiseer je je, heel veel van die startup-ondernemers die ik natuurlijk met enige regelmaat tegenkom, zo’n bedrijf begon ook zo klein. Sommigen is het gegund om uit iets heel kleins zoiets groots te maken, dat jongensboek vond ik wel heel erg leuk.
Amy: Ben ik nog iets vergeten te vragen?
Quintin: Nee, we kunnen heel lang praten, dus er zijn nog veel meer interessante onderwerpen, maar op een gegeven moment is de luisteraar het ook wel beu, dan denkt die “Laat Quintin maar ophouden!”
Amy: Dan wil ik afsluiten met de vraag of je de volgende zin wil afmaken: Wonen is…
Quintin: Geluk. Ik heb nu net zelf een andere woning gekocht en wonen is ook wel een beetje een nest, rust, waar je je vertrouwd voelt. De woning die je hebt en waar dat is, dat is volgens mij super belangrijk. Een heel goed bed in je huis is heel belangrijk, maar het hebben van een woning, ik denk dat dat geluk verhogend is.
Amy: Bedankt voor het leuke interview! Namens Lawood mag ik je nog een bedankje aanbieden.
Quintin: Graag gedaan!
Leuk dat je luisterde naar de podcast Leaders in Wonen. Voordat we afsluiten wil ik graag de partners van deze podcast bedanken: NHG, Calcasa en Hyarchis. Vergeet je niet te abonneren bij Spotify of Apple, tot de volgende podcast!
Recente reacties